Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Thursday, 5 July 2012

CUTI-CUTI KUCHING....Day 1...Aktiviti Makan...:))

Salam semua....hampir 2 tahun kami tidak ke Kuching...akhir sekali pada tahun 2010...sebenarnya pada tahun lepas kami telahpun menempah tiket tambang murah Air Asia untuk ke sini tapi seminggu sebelum kami bertolak, keluar berita ada kemalangan kapal terbang Air Asia di Kuching Airport...beberapa penumpang dimasukkan kehospital akibat kecederaan...tiba-tiba terasa takut plak nak teruskan....dan terpaksa percutian dibatalkan...hotel belum booking boleh cancel anytime ...cuba kalau dah bayar..hmmm...rugi tuu....hehehehe....so pada hari ini kami mengambil peluang semula untuk di sini...tetap jugak dengan Air Asia....dah tambangnyer murahkan....huhuhuhu.....

Kami menaiki penerbangan pukul 8.30 pagi dari LCCT....tengok la muka ni....masih ngantok....bangun pukul 4.30AM...macam ni laaa...pukul 6.45 kami dah sampai di airport...


Kami sampai kali ini tepat ikut schedule...10.20AM....masa di LCCT tadi aku dah ambil breakfast di Taste of Asia tapi my hubby just minum sahaja...takut perut meragam dalam penerbangan katanya...so sampai Kuching International Airport kami terus ke McDonald untuk breakfast dan breakfast kedua untuk aku...wowowowo.....

Selepas breakfast kami terus ambil taxi  menuju ke hotel. Kami menginap di Hotel Grand Margherita (dahulunya Holiday Inn). Tambang teksi dari airport ke hotel  RM26.
Breakfast included....hahaha....itu yang penting!!!

Tahun 2010 kami telah menginap di sini dan memang seronok tinggal di hotel ni kerana lokasinya yang strategik..di tepi sungai...tapi masa dulu kami hanya dapat bilik facing city view...and this time ada rezeki kami dapat bilik yang berhadapan dengan waterfront....new wing....masa kami pergi dahulu masih dalam proses renovations...memang cantik pemandangan waterfront dari dalam bilik yang memang amat selesa...
11.40AM kami dah dapat bilik....Sorry la...gambar agak berserabut...letih sangat..masuk jer terus dah terlentang...lepas tu baru teringat nak ambil gambar...asalnya memang kemas...hehehehehe....

Swimming pool yang besar..... :))

Selepas berehat seketika kami decide untuk lunch di hotel sahaja tapi malangnya hari ni hotel ni tak ada plak lunch buffet ....my hubby kata dia nak makan buffet..McD tadi hanya alas perut....so layan jer laaa......lastly kami decide untuk makan di Waterfront Cafe, Hilton Hotel jer yang terletak seberang jalan dan berhadapan dengan Grand Margherita ni...di Kuching buffet lunch bermula pada pukul 11.30am till 2.30pm. Kami sampai di sini tepat pukul 1pm..


Not bad jugak food di Waterfront cafe ni...cost per person cuma RM38++. Menu plak more on International Cuisine....ramai "Mat Salleh & Minah Salleh" jer yang lunch kat sini....
Tengok la muka orang yang tengah lapar makan.....:p

yang ni plak memang sentiasa lapar jer....hahahaha.....

Selesai lunch kami balik semula di hotel...nasib kami agak baik..sampai jer di bilik hotel hujan pun turun dengan lebatnya berserta dengan petir berdentang dentung...apalagi...perut dah kenyang...matapun dah tak boleh bukak....tido la......hehehehe....

bukan kami tengok tv....tapi tv yang tengok kami....zzzzZZZZ......

Selepas solat Maghrib, kami menyambung semula aktiviti berhampiran hotel...kat mana lagikan....WATERFRONT la.....kadang-kadang terfikir jugak..kenapa la Sungai Klang kat KL tu tak di jaga cantik macam ni...let see...
Malam yang sangat cantik...sayang kami tak ada camera DSLR...kalau tak gambar lagi menarik...camera  nak kena masuk dalam budget ni ..hehehehe...untuk ke seberang sungai, bot kayu di sediakan...tambang hanya RM0.50 seorang....
Wajah nampak tersenyum tapi sebenarnya dalam hati Tuhan jer yang tau....takut sangat....dok terfikir kalau terbalik habis aku..dah la tak ada pelampung!!!..tapi sebenarnya tak sampai 2 minit jer dah  ke seberang...
fuhhh...lega rasanya bila dah keluar dari bot ni.....

Nama tempat di seberang, Kampung Boyan...kat sini juga terdapat kedai kek lapis Dayang Salha...tapi dah malam...kedai pun dah tutup.....

Lunch di siang hari tadi masih lagi terasa...jadi kami buat keputusan untuk dinner di My Village Borak, belakang Kampung Boyan Food Court...restoran ni memang tradisional sungguh...rumah kayu....kami pernah makan Midin Belacan di sini..memang sedap...tapi malam ni tak ada rezeki kami....midin tak ada la plak....
Agak seriau sikit...tangga kayu tinggi...terpaksa berpaut kat tepi tangga....:((
Masak di bawah rumah....
Ayam dibakar secara tradisional...memang sedap....

Menu...
Menu kami malam ini di My Village Borak...Nasi Ayam Penyet....ayam yang dibakar tadi...memang menyelerakan...kena plak dengan ulam2an.....walaupun perut tak berapa lapar tapi kami berdua makan sampai licin....sedappppppp......:))

Hiasan tradisional Sarawak dalam My Village Borak....

Selepas makan, kami terpaksa menyeberang sungai semula dengan bot kayu...adusss.....kecut lagi perutku....sampai di seberang kami terus berjalan sepanjang waterfront...sampai kakiku longlai.....:((

banyak jual souviner kat sini....cantik2...
Dewan Undangan Negeri Sarawak....cantik sangat di waktu malam..
Sarawak River Taxi...hanya untuk siang hari sahaja...
kalau nak belayar ala-ala gaya mewah boleh la naik ni....

Astana....sambil berjalan sepanjang waterfront kami hampir ke sini...dah nak penghujung....adus.....jauh jugak kerana lepas tu kami terpaksa berpatah semula kerana untuk balik ke hotel....macam mana kaki tak longlai????

Cukup untuk aktiviti hari ini yang sememangnya penuh dengan makan-makan sahaja....kamipun hanya menghabiskan masa di kawasan yang berdekatan dengan hotel sahaja...InshaAllah esok kami akan berkunjung di Kampung Kebudayaan Sarawak.....tak sabar rasanya nak melawat tempat tu....ramai blogger yang memberikan komen positif tentangnya di samping beberapa tempat yang perlu ku kunjungi esok...dan semestinya juga operasi mencari kek lapis especially Rabiah Amit di Plaza Astana...wajib pergi beb......nak tido dah......good nite!!!


Saturday, 30 June 2012

KEK PISANG KUKUS

Salam semua....hari ni tahap kemalasan amat tinggi....rasa macam nak tidur jer...kat rumah tengah buat renovation sikit...so nak turun kat bawah pun malas sebab habuk masih sana sini...makan tengahari pun dalm bilik...hehehehe....dah penat terbaring busy melayan facebook....syok tengok facebook member yang buat kek canggih-canggih....tiba-tiba terjumpa resepi kek pisang kukus ni di FB Puan Noraishah Isa....beliau siap tulis lagi...preparation 10 mins...stim...20 - 30 mins...clean up..10 mins...senang giler.....terus nak buat kek ni...tapi pisang tak ada....ajak my hubby keluar nak beli pisang, dia tak nak la plak....busy dengan kontraktor....disebabkan semangat begitu berkobar tak pepasal aku berjalan kaki pergi ke mini market berhampiran rumahku...just nak beli pisang!!!! nasib baik ada...tapi pisang berangan....menurut Puan Noraishah kalau dapat pisang emas lagi sedap...its ok..next time cuba dengan pisang emas plak...

Bahan-bahan;

2 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus (aku guna brown sugar)
3 biji telur
1 cawan minyak kacang (aku guna minyak jagung)
1 1/2 cawan pisang yang telah dilenyek (lebih kurang 4 -5 biji pisang berangan)
1tsp baking powder
1 tsp bicarbonat soda
secubit garam

Cara menyediakannya;

Panaskan periuk kukus. Pukul telur dengan gula hingga kembang. Ayak tepung bersama dengan baking powder + bicarbonat. Masukkan tepung, minyak dan secubit garam serta pisang yang telah dilenyek. gaul dengan guna spatula sahaja. Jika suka boleh tambahkan dengan coklat cip or walnut or pisang yang dipotong agak kasar. Kukus lebih kurang 20 - 30 minit.

Untuk kek tadi aku kukus lebih kurang 30 minit. Untuk pastikan kek telah masak cucuk sedikit dengan menggunakan cake tester. Jika masih melekat kukus lagi.
                     
Yang ni buat ntah kali ke berapa tapi dalam versi papercup....resepi yang sama tapi lebih lembut dan gebu... rasanya buat dalam papercup ni lagi mudah....:))

Kek ini memang sedap especially kalau makan di waktu panas. Kena plak dengan teh o panas...wallaaaaaa.....memang mudah dan sedap!!! Thanks again to Puan Noraishah Isa...kalau ada resepi best-best lagi boleh la share yer....:))







Tuesday, 26 June 2012

BEEHOON AYAM GORENG...

Salam semua...malam ni my hubby kata tak nak makan nasi...hmmm...bagus jugak tu....aku pun masih kenyang lagi dengan lunch tengahhari tadi....my hubby suggest masak spagethi goreng jer...tapi bahan tak cukup plak...macam mana nak cukup.....tiap minggu mesti ada spagethi goreng....my hubby favourite tu....aku suggest paling simple dinner malam ni goreng beehon sahaja....my hubby said..yess...proceed....:)) Memandangkan kami berdua masih lagi berpantang untuk tidak mengambil seafood (tak tau la sampai bila ni...ntah2 esok dah makan balik...hehehehe)  so aku hanya campurkan ayam sahaja....anyway still beleive...yang simple tu la yang sedap...yer ker??...let see...:))


Bahan-bahan;

100 gram beehoon - direndam
3 keping isi ayam - potong kecil
2 biji telur
100 gram sawi choy sum
3 ulas bawang putih            }
4 ulas bawang merah          } tumbuk halus
1/4 inci halia                       }
6 biji cili padi
1/2 cawan air
garam secukup rasa
sedikit minyak zaiton untuk menumis

Cara menyediakannya;

Toskan beehon yang telah direndam dengan air sejuk. Panaskan kuali dengan sedikit minyak zaiton. Goreng telur seperti scramble eggs dan keluarkan. (My hubby suka kalau letak telur banyak). Tumis bahan yang ditumbuk halus hingga kekuningan dan naik bau. Kemudian masukkan isi ayam. Masak sebentar dan campurkan 1/2 cawan air. Apabila dah mendidih masukkan cilipadi yang telah dipecahkan. Kemudian masukkan beehon bersama dengan scramble egg dan sawi choy sum. Rasa garam secukupnya. Kacau mesra semuanya. Jika beehon masih keras boleh la ditambahkan sedikit air. Hidangkan sewaktu panas.

Selamat Malam semua.....:))


RESTORAN SABA, CYBERJAYA

Salam semua....hari ini aku ada meeting di Putrajaya...pagi tadi pun tak sempat nak breakfast...busy menyediakan dokumen untuk di bawa bersama....2 orang officemateku juga turut serta.....pukul 1pm kami bergerak keluar dari office..perut pulak dah mintak diisi..lapar..terus teringat ada restoran arab yang baru keluar di Astro Oasis baru-baru ni...puas fikirkan apa namanya...terus google..restoran arab di Cyberjaya....YES...akhirnya ini la yang keluar di Astro Oasis hari tu....Restoran Saba...
Kami sampai di Cyberjaya lebih kurang 1.40pm...mudahnya nak jumpa restoran ni...dari jauh dah nampak nama restoran...bila kami sampai walaupun dah hampir pukul 2 .restoran ni masih penuh dengan orang ramai....sukar jugak nak cari meja...

Tersenyum jer si Anis ni sambil menunggu makanan...

Di saat perut lapar giler ni nafsu untuk makan pun memang membuak kata orang...hehehehe...memang sesuai sangat la makan makanan arab ni dengan saiz hidangannya yang besar....servis memang cepat di sini...macam tau-tau jer perut tengah menjerit-jerit minta diisi cepat....lihat apa yang kami makan tadi....

Kabsa Lamb untuk aku....RM15.00...Eskandar pun pesan yang sama...

Mandy chicken untuk Anis...RM12.00


Tabullah ( salad pasley) ....RM7.00

Plate of Chicken Shawarma....RM12.00...yang ini datang bersama roti arab...




Lemon juice untukku..RM5.00....memang sedap...boleh bagi credit kat restoran ni...


Watermelon  for eskandar ..RM5.00.& Ice Lemon Tea for Anis...RM4.00

Makan time.....bismillah.......

Macam mana gambar dia dua orang ni jer yang ada ni??? Baru aku perasan ...gambar aku langsung tak ada....hmmmm....apa taknyer....hanya aku jer yg sibuk ambik gambar....:((

Licin.............hahahahahha.....gara-gara lapar tahap gaban!!!....

Ada pelbagai menu menarik di Restoran Saba ni...kalau nak makan macam-macam memang tak larat sebab setiap hidangan yang disediakan memang terlalu kenyang........

Ada pelbagai menu......

pelbagai puding....

tak panas ke mamat ni duduk kat tengah-tengah dapur ni yer???

Pukul 2.45 kami beredar keluar dari Restoran Saba tapi pelanggan masih lagi tak putus datang ke sini....rasa macam tak larat dah nak berjalan....kekenyangan....sampai di Kementerian Pelajaran Malaysia mata rasa macam dah tak boleh bukak...sambil menunggu pegawai sampai kami rasa macam nak terbaring jer kat sofa ruang tamu tu....penangan nasi arab la ni.....apa-apapun nasi kabsa ini masih tak boleh nak mengatasi Kabsa di Sahara Tent Restaurant, Bukit Bintang.....walau apa pun syukur alhamdulillah......kenyang perut kami semua hari ni!!!....:))








KUIH CARA BERLAUK....

Salam semua....kuih cara berlauk ni aku buat untuk minum petang hari Sabtu baru ni...ni gara-gara tengok blogspot Mat Gebu yang buat Kuih Bakar Daging....nampak macam sedap sangat...ooo yer ....sebut pasal Mat Gebu ni...aku nak berkongsi sikit....selama ini aku hanya tengok resepi-resepi dia sahaja tanpa ingin mengenali siapa dia sehinggalah hari raya tahun lepas kami sekeluarga berkunjung di rumah nenek saudara (adik bongsu nenekku)  di Sedenak, Johor....yang selalu kami panggil Induk Yah or Makyah...dan memang aku amat tahu anak bongsu Induk Yah ni memang suka memasak dari kecil lagi....dan tak kusangka rupanya dia adalah Mat Gebu...hahahaha....rupanya sedara sendiri...macam mana la aku nak tahu..sebab selalu panggil dia Nan jer....hmmmmm....sempat juga dia bagi aku resepi nak buat sardin sendiri....tapi sorry la Nan...sampai sekarang belum buat lagi sebab belum jumpa pressure cooker yang betul2 berkenan dihati...walau apapun resepi masih ada dalam simpanan....:))
Sebelum melalut panjang, sebenarnya memang nak cuba resepi kuih bakar yang mat gebu buat tu...tapi tak ada acuannya plak....ada jual di kedai bahan kuih kat Bangi tu tapi rasa macam tak confident plak nak buat...sebab bukan tembaga dan tak ada penutup plak tu...kena cari ke Terengganu agaknya....kat Bangi semuanya jual yang besi...akhirnya dari kuih bakar daging terus bertukar kuih cara berlauk....daging gakkan....hehehehe....

Bahan-bahan;

Intinya; (bahan A)

250 gram daging kisar
3 biji kentang -potong dadu kecil (tak letakpun tak apa)
2 sudu rempah kari
2 sudu rempah kurma
1 biji bawang besar - potong dadu
4 ulas bawang putih - cincang halus
Garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

Daun sup - hiris nipis
2 biji cili merah - potong nipis

Bahan B
4 cawan tepung
6 cawan santan
2 biji telur
sedikit garam
sedikit pewarna kuning

2 helai daun pandan
1/2 cawan minyak

Cara menyediakannya;

Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau dan kekuningan. Kemudian masukkan daging kisar. kacau sehingga menjadi seolah-olah serunding dan baru masukkan kentang. kacau sentiasa agar tidak melekat. Jika terlalu kering masukkan sedikit air. Kemudian masukkan rempah kari dan kurma. Gaul mesra sehingga kentang empuk dan rasa garam secukupnya. Sejukkan dan baru la taburkan dengan daun sup yang telah diracik tadi.

Gaulkan tepung, telur dan garam kemudian barulah masukkan santan perlahan-lahan. Masukkan sedikit pewarna kuning. Kacau sebati dan tapiskan ke dalam mangkok yang lain. Sementara itu panaskan acuan kuih cara di atas dapur dengan menggunakan api yang paling kecil sekali. Untuk lagi mudah masukkan adunan kuih cara dalam jag air yang bermuncung untuk memudahkan menuang adunan dalam acuan. Lipat dua daun pandan dan masukkan minyak dalam mangkok kecil.

Sapukan sedikit minyak dengan menggunakan daun pandan di dalam semua lubang acuan kuih. Tuangkan teopung adunan hampir penuh dalam acuan. Kemudian masukkan inti daging tadi serta hiaskan dengan cili merah yang telah dihiris tadi. Jika acuan tidak mempunyai penutup, boleh gunakan tudung periuk yang sama saiz dengan acuan. Tapi masa aku buat ni, tudung periuk pun aku tak ada, so aku hanya tutup dengan menggunakan aluminium foil. Tapi kena berhati-hati...silap langkah boleh terbakar dapur...:)) Apabila kuih dah masak keluarkan dari acuan dengan menggunakan sudu.

Dah habis semua kena bakar....dengan adunan banyak ni aku dapat hampir 80 biji kuih cara berlauk...bila siap semua terus aku hantar kat rumah kakak ku di Lavender Height dan satu tupperware lagi di rumah mertua di Golf Height....selesai semuanya...alhamdulillah.....dapat berkongsi rezeki...kuih cara berlauk ni memang kegemaranku di bulan puasa..tak sah rasanya kalau tak beli kuih ni di bazar Ramadhan sebab pada masa tu aku fikir macam susah sangat nak buat kuih ni....bayangkan...3 biji di jual RM1...inti plak sedikit sahaja....untung betulkan....tapi bila buat sendiri ni memang berbaloi la....rasa dagingnya sampai ke dalam...kalau jual 3 biji RM1 pun tak pulang modal ni....hahahaha....cuma kena la berkorban sikit..berdiri lama sikit kat tepi dapur tu.....berpanas sekejap....:))

Monday, 25 June 2012

AYAM GORENG SELASIH....

Salam semua...akhirnya dapat juga aku daun selasih ni....susah nak dapat yang tempatan punya....2 minggu lepas dah dapat masa beli lauk pengantin di Pasar Seremban....tapi tak da rezeki sebab terbawak sekali ke rumah pengantin...terus terlupa...Sabtu pagi aku pergi semula ke Pasar Seremban....hanya satu gerai jer yang ada jual daun selasih ni...difahamkan orang Johor memang amat perlukannya terutama untuk laksa Johor...tak sah laksa Johor tu kalau tak ada daun selasih...aku plak jadi suka dengan daun selasih ni semasa  ada stall Thailand kat food court Central Market dulu yang ada menyediakan ayam goreng selasih.....now dah tak boleh makan sebab kedai tu dah tutup...so nak tak nak kena buat sendiri......Ayam goreng selasih ni memang sedap bila makan dengan nasi panas....

 
Bahan-bahan;

6 ketul ayam
1 labu bawang besar - potong dadu besar
1 inci halia - dimayang halus
2 ulas bawang putih- mayang halus
6 tangkai cili padi - racik halus
4 tangkai cili kering- racik halus
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu sos tiram
3 pokok daun selasih
sedikit kunyit serbuk
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Cara memasaknya;

Bersihkan ayam dan toskan. Lumurkan dengan garam dan serbuk kunyit. Perap sekejap dalam 10 minit. Panaskan minyak dan goreng ayam  sehingga garing, angkat dan toskan. Keluarkan lebihan minyak tadi, tinggalkan lebih kurang 2 sudu sahaja. Tumis semua bahan-bahan yang telah dihiris dan mayang tadi sehingga naik bau. Bila dah layu masukkan air asam jawa dan sos tiram. Bila dah agak pekat masukkan ayam yang telah digoreng tadi bersama daun selasih. Kacau sekejap sahaja dan boleh la dihidangkan.


Wednesday, 20 June 2012

DAGING SALAI LEMAK CILI API...

Salam semua....hari ni aku masak resepi ulang  tayang cuma diubah sedikit sahaja...ingat malas nak masak sebab berpuasa...plan nak buka puasa kat luar tapi my hubby kata dia nak makan di rumah plak...suruh aku masak...hmmm....masak jer la...tengok dalam freezer masih ada lagi beberapa keping daging salai....cukup la untuk kami berdua...ingatkan nak campur dengan pucuk ubi tapi hubby kata angin...so dia suruh aku masak dengan kentang jer...hmmm ....aku hanya menurut perintah....hehehehe...

 
Bahan-bahan;

300 gram daging salai
2 biji kentang - belah 4
20 biji ciliapi
1/2 inci kunyit hidup
3 cawan santan pekat
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
1 keping kecil asam gelugor
garam secukup rasa
2 batang serai

Cara memasaknya.

Potong daging salai nipis. Kisar ciliapi, kunyit hidup, halia dan bawang putih halus.Rebus daging salai bersama dengan bahan kisar sehingga daging empuk. Masukkan serai yang tealh dititik sekali. Apabila daging telah empuk masukkan santan dan juga kentang. Masak sehingga kentang empuk dan baru kla masukkan sekleping asam gelugor. (jangan masukkan asam gelugor awal untuk mengelakkan kentang lambat empuk. Rasa garam secukupnya. Kacau sekali sekali untuk mengelakkan santan naik minyak. Rasa garam secukupnya dan padamkan api.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...