Monday, 21 April 2014

GULAI UDANG GALAH TEMPOYAK

Assalamualaikum semua.....mode nak update blog baru mari....kalau mode tak ada nak bukak blog sendiri pun malas...ntah apa penyakitnya tak tau laaa...entri pertama untuk bulan April 2014..dah 21hb April baru nak masuk entri....hihihihi....tapi yang sebenarnya memang dah agak jarang masak kat rumah...nasib baik lepas masak teringat nak ambik gambar menu yang belum masuk dalam blog.....so dapat la berkongsi dengan anda yang sudi singgah di blogku ini....;)) Gulai udang tempoyak ni aku masak Jumaat malam dua minggu lepas kot...tempoyak pemberian makcik...beliau buat sendiri...mari tengok menu ringkas dan masak pun tak banyak guna masa....as usual....aku suka yang simple-simple jer....
 

Bahan-bahan;

6 ekor udang galah
20 biji cilipadi             )
1/2 inci kunyit hidup   ) dikisar halus
4 ulas bawang merah - dhiris
1/2 biji kelapa - ambik santannya
1 senduk tempoyak
1 helai daun kunyit - hiris
garam secukup rasa
1 keping asam gelugor - jika perlu

Cara memasaknya;

Bersihkan udang, cuci dan toskan. Masukkan bahan kisar, bawang yang dihiris, santan dan tempoyak dalam periuk ke kuali ke..suka hati nak masak guna apa...masak hingga mendidih, jangan lupa sentiasa kacau yer..bila kuah agak pekat baru masukkan udang..bila udang dah masak masukkan hirisan dan kunyit...kalau tempoyak kurang masam baru masukkan asam gelugor...rasa garam secukupnya..angkat dan boleh hidangkan...

Note: Ada yang masuk udang sekali bersama dengan santan, pun boleh jugak tapi aku masak kuah dulu untuk dapatkan rasa udang yang manis dan tak mau udang terlebih masak.

 
Selamat Mencuba !!!! :) :)
 
 

 

No comments:

Post a Comment