Monday, 24 March 2014

APAM BERAS....lembut...gebu.....

Juadah minum petang kami semalam....Apam Beras....idea datang masa nak masak nasi untuk lunch time...tengok ada nasi tak habis..tiba-tiba teringat ada kawan di FB buat apam beras, siap bagi resepi sekali ..resepinya amat simple....bahan-bahan pun tak banyak....kebetulan semua bahan ada di rumah...terus aku bancuh adunan sebab adunan ni kena biarkan dahulu paling cepat 2 jam.. 
 


Bahan-bahan;
 
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 cawan nasi sejuk (lebih baik nasi semalam)
1 cawan gula
1 1/2 cawan air
1 bungkus yis mauripan
sedikit pewarna
 
Cara memasaknya;
 
Satukan kesemua bahan dalam blender. Kisar kesemuanya kemudian masukkan dalam mangkok. Pastikan mangkok tu saiz besar yaa...sebab adunan akan mengembang..kalau boleh gunakan mangkok yng 3 kali ganda besar dari jumlah adunan. Tutup dengan kain atau cling plastik dan biarkan ia mengembang paling cepat 2 jam..

Panaskan periuk kukus. Masukkan adunan dalam acuan kecil atau mangkok kertas pun boleh.Isi adunan 3/4 penuh dari mangkuk adunan. Kukus lebih kurang 10 - 12 minit dengan menggunakan api yang besar. Sedap sangat makan ketika panas-panas...memang lajuuu....;)

No comments:

Post a Comment