Sunday, 3 March 2013

IKAN BILIS GORENG CILI...

Salam semua....aku sajer nak post menu yang paling sempoi tapi sedapppppp.....aku cayer mesti semua orang tau macam mana nak masaknyer dan aku jugak cayer mesti ada yang tak pernah nak masak jugak..hahahaha..ini memang favourite aku dengan encik hubby...kalau perut dah lapar sangat dan kena masak cepat ni la yang paling sesuai....tak sampai 15 minit dah siap...paling ringkas tapi menyelerakan...makan dengan nasi panas....percaya laa...dengan lauk ni jer boleh makan nasi berpinggan-pingan....

Bahan-bahan;

2 genggam ikan bilis yang dah siap kopek
1 biji bawang besar - hiris
20 biji cili padi
2 biji cili merah
1 keping kecil asam gelugor
sedikit minyak untuk menggoreng
garam secukup rasa

Cara memasaknya;

Basuh, rendam ikan bilis sebentar dan toskan. Kisar cili padi + cili merah tanpa air. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis sampai garing. Angkat dan toskan. Tinggalkan sedikit minyak, tumis cili yang dikisar, bawang besar, sedikit garam serta asam gelugor hingga naik minyak. Kemudian baru la masukkan ikan bilis yang telah digoreng garing tadi dan gaul sebati, angkat dan hidangkan dengan nasi panas.... kalau ada sekali sup tulang ker...sup ayam...or apa-apa sup lagi best....


Aku kalau beli ikan bilis memang agak cerewet...aku akan pastikan tak terbeli ikan bilis yang keras berdentang....goreng garing macam mana pun tetap keras dan liat....yang ini aku beli masa bercuti kat Langkawi bulan Januari lepas.. memang sedap gilos...lembut dan rangup...saiz pun sederhana...sekilo baru RM12 kat Pantai Pasir Hitam..aku beli 2 kilo terus sebab harganya dah murah abis aku rasa....bukan tak ada yang jual dah siap kopek....tapi aku lagi suka yang aku kopek sendiri...satu hari aku kopek untuk satu kilo....2 hari dah selesai semuanya........hahahahaha....tu la yang sesuai untuk orang cerewet macam aku ni kannn...huhuhuu....

3 comments:

  1. salam kak..macam mana tips nk beli bilis yg lepas goreng jd rangup?saya biasa beli bilis yg dah belah tu tapi bila goreng selalu keras je....huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...biasanya akak akan tengok kat bilis tu klu warnanya kekuningan cantik dah bersih selalunya lembut dan garing bila dah goreng walaupun dah sejuk....even klu masa beli tu pun kita boleh pegang dia lembut ke tak...klu yg warna agak gelap tu mmg keras walaupun kita belah dia halus2...

      Delete
  2. tumpang iklan yer.. :)

    "benda paling leceh nak dimasak. betul tak? hihiihih..en.suami kita suka makan, tapi nak masak..aadooii..leceh. jangan susah hati, aku ada berita baik untuk korung. dengan hanya RM10 korung dapat makan Sambal Goreng Ikan Bilis nie.. tak payah susah2..."

    http://bebelancinta03.blogspot.com/2013/05/sambal-goreng-ikan-bilis.html

    ReplyDelete