Wednesday, 3 December 2014

CHURROS.....Kuih Belimbing orang melayu panggil..... :)

Assalamualaikum semua.....sebulan lamanya tak masukkan entri dalam blog suam-suam kuku ini....tuntutan kerja yang terlalu sibuk membuatkan ku tidak dapat menghapdetnyer.....hihihihi...ayat poyo....memang terlalu busy sangat sekarang ni...masa di office pun amat kurang....selagi makan gaji macam ni la kita berkerja kan...kalau bisness sendiri lagi pening...apa-apapun syukur alhamdullillah dengan limpahan rezeki yang diberikanmu ya Allah.....churros ni dah buat lama sebenarnya....aku hanya sempat upload gambar jer dulu  sebab nak buat karangan tu ambik masa jugak...ni pun curik2 masa untuk berkongsi dengan pembaca....nampak macam susah sangat nak buat churros atau orang melayu kita panggil kuih belimbing....tp teramatlah mudah....dan yang pasti yummyyyyyy.....

 
Bahan-bahan;
 
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 sudu besar butter
1 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telur
minyak masak untuk menggoreng (ala2 goreng pisang)
gula aising
 
Cara membuatnya;
 
Didihkan air sama dengan gula, butter dan esen vanilla dalam periuk. Bila dah mendidih angkat dan cepat-cepat masukkan tepung. Kacau cepat-cepat dengan sudip kayu supaya semua adunan sekata. Pukul telur dengan garfu dalam mangkok berasingan kemudian campurkan dalam adunan tepung tadi. Untuk lebih mudah masukkan dalam cake mixer dan putar dengan menggunakan pemukul huruf K tu dalam 10 minit..bukan whisker yer...kang patah plak whisker u all sebab adunan agak keras. Masukkan nozel dulu dalam piping bag kemudian adunan. Panaskan minyakdalam kuali...macam nak goreng pisang. Picit adunan keluar ..ikut suka nak panjang mana dan gunting terus dalam kuali panas. Ada yang buat  potong diluar kemudian baru goreng...ikut suka...goreng hingga keemasan, angkat, sejukkan....kemudian barulah ditabur dengan gula aising....kalau tgh panas letak aisng gula pun hilang yer....


Churros sedap sesangat makan dengan sos coklat....nak buat sos coklat ni amatlah sempoi yer...
1 cawan coklat masak
sedikit butter
1/2 cawan susu segar (tak letak pun tak apa)
 
Cairkan coklat dengan butter guna kaedah double boiler...macam kat atas tu yer..air kat bawah...mangkuk atas air tu....bila coklat dah cair masukkan susu...kalau suka la...aku letak sebab nak rasa lebih creamyyy....huhuhu...
 

wallaaaaaa....sedap tak terkata....kena makan dengan sos coklat yang panas2 sikit...perghhh...memang sedap....churros ni rasa macam cream puff...di luar rangup di dalam lembut....memang sedap sangat....laju jer kami suami isteri makan...kalau ada anak kecil dinasihatkan buat double adunan di atas tu yer....baru puas makan!!!!
 

No comments:

Post a Comment