Friday, 24 October 2014

GULAI PUYUH SALAI CAMPUR PISANG DAN CENDAWAN HITAM

Kalau tengok nama lauk panjang betul...aku nak menaippun panjang....tapi itu la yang sebenarnya....tak tau nak letak nama apa lauk ni...dah memang itu yang dimasakkan....yang sebenarnya dah lama tak masak pisang muda..pisang kapas yang paling sedap....beli kat pasar tani..bila dah beli tak tau nak masak dengan apa...terus teringat dengan puyuh....campur jer sekali..kebetulan stok cendawan hitam kering memang ada di rumah...campurkan jugak....bila dah dicampur kedua bahan ni memang jadi sedap sangat beserta dengan aroma dari puyuh salai.,...kalau makan memang tak pandang orang kiri kanan dah....hihihi
 

 Bahan-bahan;

3 ekor puyuh salai - bersihkan potong ikut suka
1 sisir pisang kapas muda - tarik kulitnya, belah dua
1 gengam cendawan hitan kering - rendam lebih kurang 20minit
25biji ciliapi          )
1inci kunyit hidup  ) kisar halus
1 biji kelapa - ambik santannya, asingkan santan pekat satu mangkok
3 ulas bawang merah - hiris
2 batang serai - dititik
1 keping kecil asam gelugor
garam secukup rasa

Cara memasaknya;

Satukan kesemua bahan kecuali puyuh dan cendawan. Masak hingga pisang agak empuk kemudian masukkan puyuh salai, kemudian cendawan hitam. Ahkir sekali masukkan santan pekat. Kacau supaya santan tak pecah minyak. Rasa garam secukupnya.

No comments:

Post a Comment