Thursday, 25 September 2014

NASI MANDY UDANG

Biasanya bila sebut nasi mandy mesti bayangkan sama ada ayam atau kambing... memang jarang dibuat mandy udang...tapi bila ada ahli keluarga yang ayam tak makan...ada plak kambing tak makan dan ada dua-dua sekali tak makan so kena la buat sesuatu agar kedua-dua boleh makan sama. Nak masaknya pun bukan la susah sangat....lagi mudah dan cepat.... 

Bahan-bahan;

10 ekor udang galah
3 cawan beras basmati - direndam 30minit dan toskan
 4 1/2 cawan air rebusan ayam
1/2 biji bawang besar - didadu
3 ulas bawang putih - cincang
kurang setengah inci halia -mayang halus
2 biji tomato cincang
2 helai daun bay
1 batang kulit kayu manis  )
2 kuntum bunga lawang     ) penumis
5 kuntum bunga cengkih    )
4 -5 biji buah pelaga          )
2 sudu minyak sapi
2 sudu minyak zaiton
1 pokok ketumbar - potong
1 sudu besar rempah nasi mandy
garam secukup rasa

Cara memasaknya;

Panaskan minyak sapi + zaiton. Masukkan bahan penumis, kemudian bawang + putih + halia + daun bay. Setelah layu dan naik bau masukkan tomato cincang, masak hingga tomato hancur. Masukkan udang dan akhir sekali air rebusan ayam dan daun ketumbar.

 
Masukkan setengah beras yang telah ditoskan dalam rice cooker, isi udang diatas kemudian tutup balik dengan lebihan beras. Curahkan kesemua kuah rebuasan dalam nasi. Masak hingga nasi kering. Kacau nasi selepas 20minit nasi masak untuk mengelakkan beras patah.
 
Makan bersama dengan salsa dan sambal tomato. Resepi untuk salda dan sambal DISINI.
 
Selamat Mencuba!!

No comments:

Post a Comment