Thursday, 23 January 2014

NASI BERIANI UDANG

Sejak balik bercuti dari Sabah dua hari sekali masak udang....terpaksa...semasa kat Sabah beli udang sampai 5kg...sikap tamak terus datang....tapi 2 kilo aku dah buat bbq....ada baki 3kg lagi...bagi keluarga mertua sikit sebab yang makan udang mak dan bapak mertua jer.....udang kalau simpan lelama dah kurang manisnya...so kena masak la cepatkan..dah puas goreng..masak gulai...dah gulai goreng balik...macam buntu plak nak buat apa dengan udang ni...nak buat sambal kurang jalan sikit kalau udang harimau ni...tengok blog Mat Gebu terjumpa la resepi Beriani Udang...macam sedap jer nampak....terus idea mari...tapi aku tak ikut resepi Mat Gebu yer...aku ikut apa barang yang ada dalam peti ais...:))


Bahan-bahan;

2 1/2 cawan beras basmati - cuci dan rendam lebih kurang 20 minit, toskan
7 ekor udang harimau or udang galah
2 cawan air (sukatan yang sama cawan beras)
1 cawan susu cair
1 batang lobak merah ) potong dadu kecil
2 biji tomato               )
garam secukup rasa
Daun Oregano segar - selalu guna daun ketumbar tapi tak ada
1 sudu makan rempah beriani

Bahan Tumis

1/2 biji bawang besar    )
3 ulas bawang putih      ) potong dadu kecil
kurang 1/2 inci halia - tumbuk tak hancur
1 helai daun bay
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 - 6 biji bunga cengkih
3 biji buag pelaga
2 sudu minyak sapi
2 sudu minyak zaiton

Cara menyediakannya;

Bersihkan udang dan toskan. Panaskan minyak sapi dan minyak zaiton dalam kuali. Masukkan kesemua bahan penumis, dah naik bau dan layu masukkan tomato dan lobak merah. Kemudian rempah briani, kacau hingga naik minyak dan baru lah masukkan udang. Biarkan udang setengah masak, kemudian masukkan beras basmati.Kacau sebati perlahan-lahan, jangan sampai beras patah. Kemudian angkat dan masukkan dalam rice cooker. Masukkan air, susu dan garam secukup rasa. Taburkan dengan daun oregano segar. Selepas nasi kering biarkan dahulu lebih kurang 15 minit dan baru la dikacau perlahan, so nasi tak hancur. 
 
Hiaskan dengan kismis dan bawang goreng jika suka tapi aku tak letak sebab kurang suka...hehehehe. Memang betul Mat Gebu cakap, nasi beriani udang ni memang sedap sangat...walaupun tak cukup bahan tapi makan nasi tu jer dah cukup sedap sebab air udang dah meresap dalam nasi.. persediaan untuk memasak pun tak lama..hanya 15 minit kemudian boleh lepak tengok tv sambil tunggu nasi masak....hmmmm....kalau ku tahu nasi beriani udang ni sedap dari dulu lagi aku dah buat yer....:))

No comments:

Post a Comment