Tuesday, 16 July 2013

NASI AYAM GORENG BEREMPAH..

Hari ini genap seminggu umat Islam berpuasa...dan hari ini juga buat pertama kali aku memasak selepas waktu kerja untuk buka puasa...semalam balik Seremban..buka rumah mertua....minggu lepas cuti hampir seminggu...sampai rumah pukul 5 petang....bulan puasa ni kami balik awal...4.30pm dah abis tapi masuk kerja awal la...8.30pagi...dah sampai rumah bukan terus ke dapur...boleh terbaring sekejap...lepak-lepak atas katil...lepak punya pasal jam hampir pukul 6 petang...terus kelam kabut pergi dapur...nasib baik ayam dah keluar awal tadi....memang dah plan pun hari ni nak buat nasi ayam....walaupun ramai yang dah mula nak boikot beli ayamkan....hehehehe....resepi ni aku buat untuk 2 - 3 orang makan yer...
 

Bahan-bahan dan cara menyediakannya;
 
A. Stok Ayam
 
1/2 ekor ayam
7 cawan air
1 kiub pati ayam
 
Potong ayam ikut suka, cuci dan toskan. Rebus ayam dengan kuib pati ayam bersama 7 cawan air hingga mendidih dan ayam sederhana masak. Tutup api dan ketepikan. Keluarkan ayam dan toskan.
 
B. AYAM GORENG BEREMPAH
 
Ayam yang telah direbus
3 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*  
2 batang serai*
  1/2 sudu teh jintan manis  
1/2 sudu teh jintan putih
1/2 sudu teh biji ketumbar
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
2 sudu madu
Minyak untuk menggoreng secukupnya
 
Kisar tanpa air bahan bertanda *. Goreng tanpa minyak jintan manis, jintan putih dan ketumbar hingga garing kemudian kisar kering hingga halus. Tinggalkan 1/2 sudu untuk sup nanti. Gaul kesemua bahan dengan ayam. Perap lebih kurang 30 minit. Kalau perap lagi lama lagi sedap. Goreng dalam minyak yang penuh, api sederhana hingga ayam garing.
 
C. Nasi
 
3 cawan beras - bersih dan toskan
3 1/2 cawan air stok ayam
2 sudu butter
1 batang kulit kayu manis*
3 kuntum bunga lawang *
5-6 biji bunga cengkih*
1/2 inci halia - mayang halus
2 ulas bawang putih - mayang halus
1/2 biji bawang besar - potong dadu
2 helai daun pandan disimpul
sedikit garam dan kunyit serbuk
 
Panaskan periuk. Cairkan butter, masukkan bahan bertanda *. Kemudian masukkan halia, bawang putih, bawang besar dan daun pandan. Kacau hingga naik bau, masukkan beras dan stok ayam. Masak hingga nasi kering.
 
D. Sos Cili
 
3 biji cili merah*
2 ulas bawang putih*
sedikit halia *
1 biji bawang besar*
1/2 sudu cuka
1/2 sudu gula
garam secukup rasa
1 cawan stok ayam
 
Kisar semua bahan bertanda *. Campurkan kesemua bahan, masak hingga sos jadi agak pekat.
 
E. SUP
 
3 cawan stok ayam
1 batang kecil kulit kayu manis*
2 kuntum bunga lawang*
4-5 biji bunga cengkih*
1/2 biji bawang besar  - potog dadu
2 ulas bawang putih - mayang halus
sedikit halia - mayang halus
1/2 sudu rempah kisar perap ayam 
1 sudu minyak zaiton - minyak biasa pun ok
garam secukup rasa
Daun sup/ daun bawang
 
Panaskan minyak, masukkan bahan *, kemudian bawang besar, halia dan bawang putih. Bila dah naik bau masukkan stok ayam dan rempah kisar ayam tadi. Rasa garam secukupnya. Hiaskan dengan daun sup dan daun bawang.
 
F. ULAMAN
 
Daun salad
Timun
Tomato
 
Kalau baca resepi Nampak macam susah tapi sebenarnya tak la sesusah manapun. Dalam sejam mesti siap dah semua tu. Ikut jer step by step ni...yang penting buat stok ayam dulu...pastu perap ayam...masa perap ayam tu boleh masak nasi plak..sambil tunggu nasi masak boleh buat sos cili dan sup...akhir sekali baru la goreng ayam tu kan..baru best makan ayam panas-panas.....sebenarnya aku yang susah nak susunkan step by step agar u all faham...hehehehe... aku tak buat kuah kicap sebab en.hubby tak makan...sebab tu aku buat ayam berempah...komen dari en.hubby....memang best!!! itu yang penting....hahahhaha....
 
Selamat Mencuba dan aku pasti ko orang akan cuba dan cuba lagi.....:))
 
 


No comments:

Post a Comment