Friday, 7 June 2013

GORENG PERUT BELACAN

Menu ni aku masak untuk dinner semalam...tiba-tiba teringin sangat nak makan goreng perut belacan ....padahal masa lunch tengahari tu makan nasi berlaukkan gulai perut campur rebung....mungkin jarang dengar goreng perutkan...biasanya perut di masak gulai campur rebung or kerabu...kami sekeluarga pun belajar makan goreng perut ni dari abang ipar aku yang berasal dari Melaka...masa mula-mula tengok macam pelik tapi sekali cuba.....wallaaaaaweiiiiiiiii..............memang sedap sangat especially dengan perut lembu segar....kalau pagi raya menu ni mesti ada....makan bersama nasi impit....kalau tak ada rasa macam tak lengkap.....disebabkan  rasa teringin sangat aku beli sebungkus kecil di SOGO supermarket...yang sejuk beku punya....tak kisah laaa kan...frozen..frozen laaa...janji lepas geram....hahahaha...

Bahan-bahan;
200grm perut lembu
6 batang kacang panjang - dihiris nipis memanjang
4 biji cili besar hijau   )
10 biji ciliapi             ) semua dihiris
5 biji bawang merah  )
3 ulas bawang putih   )
belacan secukupnya (aku guna belacan saiz 50 sen...guna setengah darinya)
1/2 cawan air
sedikit minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Cara menyediakannya;

Bersihkan perut dan rebus sampai empuk. Kalau perut frozen tak perlu rebus lama sebab ia cepat empuk. Tapi aku akan merebusnya dua kali...yang pertama bila dah empuk aku keluarkan untuk buang air yang nampak putih tu. Kemudian rebus sekali lagi hingga mendidih baru la diangkat dan toskan. Ikut suka la yer...kalau nak rebus sekali pun tak apa....

Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan-bahan yang dihiris tadi hingga naik bau. Masukkan perut dan kacang panjang kemudian masukkan belacan yang dihancurkan dengan 1/2 cawan air. Rasa garam secukupnya. Masak hingga kacang empuk dan tutup api. Hidangkan bersama dengan nasi panas.

Note: Selain dari kacang panjang boleh dicampurkan dengan tempe...fucuk tauhu..suhun....terung....ikut suka...:))




No comments:

Post a Comment