Saturday, 4 May 2013

GULAI LEMAK KETAM CAMPUR NENAS

Agak lama aku tak pergi Pasar Besar Seremban semenjak ada Pasar Tani berdekatan dengan rumah. Tapi sejak kebelakangan ni semakin kurang peniaga yang berniaga di Pasar Tani Taman Sri Pulai..pelik betul..nak kata tak ramai pengunjung boleh tahan jugak....dah jadi tak menarik sebab tak banyak pilihan...memandangkan stok dalam peti ais memang dah habis so terpaksa la kami ke Pasar Seremban dan bersesak nak mencari parking kereta....tapi once dah dapat parking...hmmmm...macam-macam benda bawak balik termasuk la dengan ketam ni....so hari ini aku menggulai ketam masak lemak campur nenas....:))


Bahan-bahan;

3 ekor ketam
1 biji nenas josephine
20 biji ciliapi              )
1/2 inci kunyit hidup  ) dikisar halus
1 biji kelapa - ambil santannya
3 biji bawang merah - dihiris
2 batang serai - dititik
2 helai daun kunyit - disiat-siat
1 keping kecil asam gelugor
garam secukup rasa

Cara memasaknya;

Cuci bersih ketam dan toskan. Kupas nenas dan potong ikut suka. Masukkan cili kisar, bawang dan nenas dalam periuk. Kecutkan sebentar untuk keringkan air nenas kemudian masukkan ketam, asam gelugor,santan dan serai. Kacau selalu supaya santan tak pecah minyak. Akhir sekali masukkan daun kunyit yang telah disiat-siat. Rasa garam secukupnya dan boleh la dihidangkan.

No comments:

Post a Comment