Sunday, 28 April 2013

IKAN KURAU BERCILI

Masak sempoi jer hari ni....tak ada mood nak masak ia-ia sangat...tapi sebenarnya yang sempoi tu lagi berselera nak makan....bila masak goreng cili ni kena plak dengan kobis rebus ker....pucuk ubi rebus ke....fuhhhh...memang sedap.....tak sedar makan bertambah-tambah....:))
Bahan-bahan:

2 potong ikan kurau
1 biji bawang besar dihiris
4 cili besar merah
10ciliapi
 1 ulas bawang putih
1 keping kecil asam gelugor
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Cara memasaknya;

Cuci ikan, rendam seketika dengan air asam jawa, cuci semula dan toskan. Gaulkan ikan dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Kisar  kering cili merah, ciliapi dan bawang putih. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat dan toskan. Tinggalkan sedikit minyak untuk menumis. Goreng bawang besar hingga agak layu, kemudian masukkan bahan yang dikisar tadi bersama dengan asam gelugor. Goreng hingga naik minyak dan cili masak. Rasa garam secukupnya dan masukkan ikan. Gaul mesra dan hidangkan.

2 comments: