Sunday, 10 March 2013

SPAGETHI BOLOGNESE...

Salam semua....dah lunch? Pagi tadi masak spagethi bolognese sajer....bangun tidur jer encik hubby request nak makan spagethi bolognese...katanya dah lama tak makan....nasib baik bahan-bahan semua ada kecuali mushroom...nampak gaya off masak untuk lunch hari ni sebab sos ada banyak lagi....hanya rebus spagethi jer la....sebut pasal bolognese sos ni ada pelbagai cara dan pelbagai resepikan....ikut selera masing-masing...aku tak suka yang complicated sangat....aku kan suka masak yang senang-senang jer....


Bahan-bahan untuk sos bolognese
400 gram daging kisar (aku suka guna brand Ramly)
3 biji tomato - potong dadu
2 biji bawang holland - potong dadu
5 ulas bawang putih- cincang halus
kurang 1/2 inci halia - cincang halus (tak letak pun tak apa)
3 helai daun bay
1 botol sos spagethi (aku guna brand kimball jer ...halal)
1 botol air (botol dari sos spagethi tadi)
1 cawan tomato puree
5 -6 kuntum cendawan butang/shitake - dihiris (tak letak sebab tak ada stok)
2 paket instant mushroom soup campbell
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 tsp oregano flake )
1tsp parsley flake  )
1 tsp mixed herbs   ) aku suka guna brand McCormic
1tsp basil flake      )
garam dan gula secukup rasa
3 sudu besar minyak zaiton
sedikit hirisan daun ketumbar

1/2 bungkus spagthi
air secukupnya
2 sudu minyak masak/butter

Cara menyediakkan;

Panaskan minyak zaiton. Tumis, bawang besar, halia, bawang putih dan daun bay hingga naik bau dan kekuningan. Masukkan tomato cincang, masak hingga tomato hancur dan masukkan daging kisar (pastikan daging kisar tak berketul ketul yer). Bila daging dah berubah warna masukkan sos spagethi dan tomato puree. Masukkan 1 botol air dari bekas sos spagethi tadi. Kacau sekali sekali supaya sos tak melekat. Bila dah mendidih masukkan instant mushroom soup. Kacau mesra kemudian taburkan serbuk lada hitam, oregano, mixed herbs, basil and parsly. Rasa garam dan gula secukupnya. Masak hingga so agak pekat dan baru la tutup  api.

Merebus spagethi

Masak air secukupnya dalam periuk. Campurkan dengan minyak masak or butter untuk mengelakkan spagethi melekat. Bila air dah mendidih masukkan spagethi, rebus hingga spagethi lembut. Kemudian toskan. Gaul spagethi yang telah direbus dengan sedikit minyak zaiton. Hidangkan bersama dengan sos bolognese , hiaskan dengan hirisan daun ketumbar or parutan cheese kalau suka.

No comments:

Post a Comment