Wednesday, 26 September 2012

GULAI SEMBILANG SALAI CAMPUR BACANG MUDA..

Salam semua....lauk ni ku masak hari Ahad baru ni...tak sempat nak update blog...busy sepanjang masa....dah lama tak makan bacang muda ni...jumpa di Pasar Tani Paroi....kalau nak makan mentah memang tak lalu tapi bila di masak gulai....wallaaaaa.....marvellous....sebenarnya dah beli pucuk ubi dengan petai tapi bila jumpa bacang muda ni nak masak juga...takut kalau disimpan terus bacang masak plak....so hari ni campur kesemuanya...pucuk ubi di simpul dan petai...


Bahan-bahan;

5 ekor ikan sembilang salai
25 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
1 biji kelapa - ambil santannya
2 biji bacang muda - kupas kulit dan belah 6
1 ikat pucuk ubi - ambik pucuk muda sahaja kemudian disimpul
4 papan petai - ambil isi sahaja dan belah 2

Cara memasak;

Kisar cili api dengan kunyit hidup hingga halus. Cuci ikan sembilang sebentar (untuk buangkan abuk hitam dibadan ikan). Masakkan bahan kisar dengan ikan sebentar. (jangan kacau selalu) Masukkan santan, bila dah mendidih masukkan bacang muda & pucuk ubi simpul kemudian petai. Masak hingga bacang lembut dan santan agak terbit minyak. Rasa garam secukupnya dan boleh la dihidangkan bersama lauk lain.
 
Note: Gulai ikan sembilang ni memang tidak menggunakan bawang tapi jika anda suka boleh la masukkan. Memang dah kebiasaan bila masak gulai ikan air tawar, bawang memang tidak digunakan.






No comments:

Post a Comment