Monday, 13 August 2012

SUJI BRUNEI...

Salam semua...ini adalah salah satu biskut favourite aku...memang sedap...lain dari suji biasa...baru-baru ni Mat Gebu dari blog Dapur Tanpa Sempadan pun ada buat suji ni...aku tak pasti sama ada resepi aku ini 100% sama ke tak dengan yang Mat Gebu buat....lets see d resipi...:))

Bahan-bahan;

100 gram minyak sapi
50 gram shorthening
20gram butter
50gram gula aising
1/2 biji kuning telur
40gram tepung jagung
50 gram suji
190 gram tepung red rose (kalau tak ada tepung gandumpun boleh)
100gram conrnflake kisar
papercup secukupnya

Hiasan
50gram gula aising   **
50 gram susu tepung ** digaul bersama
50 gram nestum kisar **

Cara menyediakannya;

Sebatikan butter, minyak sapi dan gula hingga lembut. masukkan kuning telur. Kemudian masukkan semua bahan dan uli lembut. Jika doh masih lagi lembut tambah tepung secukupnya. Bulatkan kecil-kecil kerana biskut agak mengembang sedikit. Bakar dengan kepanasan 150'C lebih kurang 20-25minit. Sejukan biskut seketika (jangan terlalu sejuk kerana bahan hiasan tak melekat sempurna dibiskut) kemudian golekkan di atas bahan hiasan yang telah digaul bersama. Masukkan dalam papercup. Simpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment