Sunday, 18 March 2012

APAM BLUEBERRY ZIGZAG.....

Apam Blueberry Zigzag...dari nama kuih ni pun aku sendiri tergelak...tiba-tiba plak datang idea nak bagi nama apam macam ni...bukannya apa...senang nak ingat untuk akan datang.....aku membuat apam ni ketika anak buah ku yang berumur 10 tahun datang ke rumah mengikut atoknya yang merangkap ayahku...memandangkan ayahku tak dapat meluangkan masa yang lama jadi aku sempat buat kuih apam ni yang simple sambil dibantu dengan assistant yang terlalu banyak bertanya...hahahha.....dalam masa 30 minit dah boleh makan...actually bahan-bahannya sama seperti apam polkadot sebelum ini cuma cara membuatnya aku telah ubah serba sedikit dari resepi apam polkadot sebelum ni...


Bahan-bahan

280 grm tepun gandum                    ]
3 sudu kecil baking powder            ] diayak bersama
3 biji telur saiz besar dari peti sejuk
200 gram gula halus
200ml susu cair
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil ovellete
Blueberry jam untuk filling

Cara membuatnya;

Panaskan air dalam periuk kukusan. Asingkan putih telur dan kuningnya. Pukul putih telur dengan kelajuan maksima. Setelah putih telur menjadi soft peak masukkan pula kuning telur bersama esen vanilla. Pukul lagi sehingga betul-betul kembang. kemudian masukkan susu dan ovellete. Perlahan-lahan masukkan tepung bersama dengan baking powder yang telah diayak tadi.Kaup balikkan dengan spatula hingga mesra kesemuanya.  Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan letakkan 2 warna yang disukai. Masukkan beberapa sudu kedalam piping bag mengikut warna untuk membuat hiasan zigzag nanti. Masukkan satu sudu adunan dalam kertas cupcake kemudian  satu sudu kecil blueberyy jam. Tutup semula dengan satu sudu besar adunan. Selepas itu gunakan adunan dalam piping bag untuk membuat hiasan. Kukus selama 7-8 minit. Angkat dan hidangkan.

Dengan memukul putih telur dan kemudian kuning telur terlebih dahulu membuatkan apam ini lebih lembut seolah-olah seperti makan kek cawan kukus. Selamat mencuba...:p

No comments:

Post a Comment