Sunday, 19 February 2012

Semangat Makin Membara!!!!

Agaknya sebab terlalu aktif dengan aktiviti baking ni terus hand mixer ku dah tak boleh pusing.....terpaksa la kena carik ganti....so my hubby kata alang-alang beli dan asyik dok membakar jer beli jer heavy duty mixer ni....Kenwood Brand....my hubby kata ini as a birthday gift.....oh my God!!..terlampau advance....my birthday end of May tapi middle of Februari dah dapat......hahahahaha......anyway thank you very much to my hubby.......;p

tapi disebabkan mixer ni la juga kena buat sedikit renovation diruang dapurku....pagi tadi lebih kurang 10.30 kontraktor datang untuk pasang kabinet tambahan ni.....asalnya tempat peti ais disudut ni.....disebabkan mixer baru ni peti ais kena dialihkan tempatnya.....power betul mixer ni kan.....walaupun sudut yang kecil tapi aku puas hati...:p

Nampak tersusun sikit kan....dengan ruang yang ada aku boleh letak toaster, juicer dan semestinya mixer ni...tapi bila tengok kat oven tu rasa macam tak best jer....nak kena tukar ni kot??? oooppssss......not now!!! guna jer dulu selagi kek boleh masakkan.....sedapkan hati sendiri.....;p

Untuk mudahkan kerja di dapur kami alihkan peti ais di sini...

So peti ais jangan la merajuk yer...pindah dekat jer.....hahahaha....

Untuk merasmikan heavy duty mixer ni dengan kerajinan yang terlampau hari ni, aku telah cuba buat macaroons....ikut resepi dari blogger jugak....frankly speaking aku pun tak pernah rasa macaroons ni....so aku copy 100% dari resepi blogger ni....
First step : 2 biji telur.....gunakan egg seperater untuk mudahkan asing yg putih dan kuning....guna yg putih sahaja....

Step 2 : Pukul perlahan putih telur bersama secubit cream of tar tar serta 1/4 sudu esen vanilla sehingga macam buih sabun..nak hilangkan hanyir telur tu....masukkan 60gram gula castor dan pukul hingga kembang dan bertanduk....bukan jin jer yg bertanduk ok....buat kuih pun kena bertanduk....;p

Step 3 : Sambil menunggu putih telur kembang, gaulkan 200gram gula icing bersama 120gram serbuk badam.

Step 4 : Masukkan gula ising + serbuk badam dalam putih telur tadi serta pewarna. kacau mesra menggunakan spatula. Kemudian masukkan dalam piping bag. Sebelum itu buat bulatan atas kertas pembakar supaya sama saiz.

Step 5 : ketepikan selama satu jam. Biarkan ia kering sendiri.

Sambil menunggu 1 jam sebelum masuk dalam oven aku telah mencuba kek RED VELVET lagi tapi lain sikit resepinya yang diberikan oleh Puan Izarina Ishak....

250 gms plain flour
• 1/4 tsp baking powder
• 1 tsp baking soda
• 2 tbsp cocoa powder
• 300 gms castor sugar
B
• 250 gms butter (melt)
• 175 gms butter milk or yogurt
• 2 eggs
• 1 tsp strawberry emulco
• 1 tsp strawberry flavour
• 1 tsp powdered red colouring
• 1 tbsp vinegar
METHOD
1. Sift all A ingredients except sugar. Put aside.
2. In another bowl add in melted butter , buttermilk(or yogurt), eggs, strawberry emulco, strawberry flavour and red colouring. Mix well then only add in vinegar. (tunggu sampai keluar buih)
3. Then add in A ingredients and mix about 1 min. (jgn lama sgt pukul, agak2 dah mix well, masuk dlm mould yg dah letak parchement paper dan gris dgn butter)
4. Bake at 175' for 1 hour.
Bezanya resepi di atas dengan aku punya sebelum ni hanyalah strawberry extract...memandangkan semua bahan-bahan ada di rumah so aku try resepi ni...almaklum la..hari ni hari terlebih rajin...
cantikkan.,...macam aiskrim strawberry plak..preparation dalam masa 15 minit......sempat gak aku rasa mentah2 ni....mmg marvellous....dan ini la hasilnya....

Siap dah RED Velvet strawberry aku ni......selalunya aku suka makan kek ketika panas-panas tapi untuk Red Velvet ni aku lagi suka simpan dulu satu hari dan baru makan...rasanya lebih esotic.....
Setelah kek masak, aku tengok macaroons pun dah mcm kering so time untuk bakar plak....bakarnya just ambik masa 1 -12 minit sahaja.......nak tengok hasilnya????? malu la aku nak tunjuk.............:-[
ini bukan macaroons....tapi dah jadi biskut almond!!!
kah kah kah kah kah........!!!!

Aku memang baca banyak pasal macaroons ni dalam internet ....blogger....resepi minah salleh....macam-macam lagi....buat macaroon ni memang rumit...nampak bahan dan caranya amat mudah tapi sebenarnya amat cerewet.....kebanyakkan blogger semua mengaku macaroon mereka jadi setelah cuba entah beberapa kali......so aku akan tetap mencuba sehingga betul2 jadi.....tapi walaupun dah jadi biskut almond rasanya tetap classs............memang sodap!!!!

ni la macaroon yang sebenarnya.....beza 100% dari aku punyakan???? bila la aku boleh buat jadi macam ni yer??? so cute....................;p
Semangat ku akan tetap membara untuk mencuba dan terus mencuba....:P

2 comments:

  1. nampak kemas kan bila tersusun mcm ni. tak semak mata..

    ReplyDelete
  2. :))...nak buat kerja pun senang.....

    ReplyDelete