Baja Royal Organik

Baja Royal Organik

Ruang Iklan

Friday 24 October 2014

PIZZA TUNA.....cepat dan jimat....

Memandangkan kos sara hidup makin meningkat dengan serba serbi barang naik, apa kata kita kurangkan makan diluar....banyakkan masak di rumah....bukan setakat jimat tapi dari segi kebersihan dah tentu terjamin kan....kalau tak bersih tu kena tanya diri sendiri la yer....hihihi....walaupun tak 100% semua bahan aku buat kerana doh pizza aku beli yang instant jer kat Giant Supermarket...bukannya apa...memang malas sangat nak keluarkan bread maker yang duduk diam-diam dah bertahun bawah katil tu...hihihi...nak uli dengan tangan memang tak larat....so paling mudah guna jer doh yang ready made...kebetulan banyak bahan-bahan topping ada kat rumah...so lagi mudah kerja aku...


Bahan-bahan;

1 keping doh pizza
1 tin kecil mayonis tuna - aku guna ayam brand
1 tin kecil nenas tanpa gula yer
1/2 biji capsicum merah - dadu kecil
1/2 biji bawang holland - potong dadu
spagethi sos secukupnya
mozarella secukupnya
oregano flake
basil flake

Cara membuatnya;

Panaskan oven terlebih dahulu dengan suhu 180'C. Sapu rata  sos spagethi di atas permukaan doh. Taburkan mozarella di atasnya kemudian ratakan isi tuna. Taburkan nenas, bawang, capsicum di atas tuna...tutup semula dengan mozarella...letak banyak mozarella lagi besttt....

 
 Akhir sekali taburkan basil dan oregano flake. Bakar lebih kurang 20minit atau doh pizza dah bertukar golden brown sedikit...

 dah siapppppppppp......................

wallaaaaaaaaaa.....................
 memang puas hati......:D



 

KACANG PANJANG GORENG BELACAN

Aku jarang sangat masukkan entri pasal sayur-sayuran ni...bukannya tak masak..hari-hari masak mesti ada sayur....tak tau macam malas jer nak masukkan....hari ni jer macam ada terlebih kerajinan...goreng kacang panjang belacan....sedap sangat makan ketika panas-panas....makan dengan nasi putih dah cukup....tak ada lauk lain pun tak kisah....pada aku laaa...orang lain tak tau....hihihi...

 Bahan-bahan;

10 tangkai kacang panjang
1 sudu besar udang kering - rendam dahulu
2 biji cili merah - buang biji
10 biji ciliapi
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
belacan sebesar duit 5sen
garam secukup rasa
sedikit minyak sayur utk menumis

Cara memasaknya;

Cuci dan potong kacang panjang gunakan tangan jer...lagi sedap orang kata...satukan kesemua bahan dalam food processor atau mesin kering...jangan campur air. Panaskan sedikit mnyak dalam kuali, tumis bahan kisar,bila dah pecah minyak masukkan kacang panjang, kacau rata lebih kurang 2 - 3 minit..jangan lama sangat...nanti kacang jadi lembik...rasa garam secukupnya...angkat dan hidangkan...
 


 

GULAI PUYUH SALAI CAMPUR PISANG DAN CENDAWAN HITAM

Kalau tengok nama lauk panjang betul...aku nak menaippun panjang....tapi itu la yang sebenarnya....tak tau nak letak nama apa lauk ni...dah memang itu yang dimasakkan....yang sebenarnya dah lama tak masak pisang muda..pisang kapas yang paling sedap....beli kat pasar tani..bila dah beli tak tau nak masak dengan apa...terus teringat dengan puyuh....campur jer sekali..kebetulan stok cendawan hitam kering memang ada di rumah...campurkan jugak....bila dah dicampur kedua bahan ni memang jadi sedap sangat beserta dengan aroma dari puyuh salai.,...kalau makan memang tak pandang orang kiri kanan dah....hihihi
 

 Bahan-bahan;

3 ekor puyuh salai - bersihkan potong ikut suka
1 sisir pisang kapas muda - tarik kulitnya, belah dua
1 gengam cendawan hitan kering - rendam lebih kurang 20minit
25biji ciliapi          )
1inci kunyit hidup  ) kisar halus
1 biji kelapa - ambik santannya, asingkan santan pekat satu mangkok
3 ulas bawang merah - hiris
2 batang serai - dititik
1 keping kecil asam gelugor
garam secukup rasa

Cara memasaknya;

Satukan kesemua bahan kecuali puyuh dan cendawan. Masak hingga pisang agak empuk kemudian masukkan puyuh salai, kemudian cendawan hitam. Ahkir sekali masukkan santan pekat. Kacau supaya santan tak pecah minyak. Rasa garam secukupnya.

SOTONG GULAI CILIAPI

Masa awal dulu bila kawan di group whatsapp bagi tau masak sotong gulai cili api rasa macam pelik sesangat....aku ni pun orang Negeri Sembilan juga...tak pernah cuba atau makan sotong masak gulai ni...selalu bila bab sotong ni aku masak sambal...kicap ker...reneh serai ker....beriyer-iyer sahabat ku kata mesti cuba.....sodapppp katanya....hihihi...tapi beliau masak campur dengan kentang..lagi la aku pelikkan...sotong campur kentang??? .so ini adalah percubaan ku yang pertama kali walaupun tak ada kentang....
Bahan-bahan;

1 kilo sotong
25 biji ciliapi              )
1/2 inci kunyit hidup  ) kisar halus
1 biji kelapa - ambik santannya
3 ulas bawang merah - hiris
2 batang serai dititik
1 keping asam gelugor
garam secukup rasa


Cara memasaknya;

Bersihkan sotong, lebih baik jangan dipotong, masak sekor2...satukan kesemua bahan kecuali sotong dalam periuk ke kuali ker..ikut suka...masak kuah agak pekat,kena kacau selalu supaya tak pecah minyak, bila kuah dah agak pekat masukkan sotong dalam10minit, rasa garam dan tutup api.

Semasa makan buat pertama kali, memang sedap...kuah sotong rasa macam masak gulai ayam berserai..patutlah sahabatku ini campur kentang....memang tak sia-sia aku mencuba.....yessss....memang sedappp!!


TGI FRIDAY'S....dinner...

Assalamualaikum....lamanyerrr tak update blog yang suam-suam kuku ni....kesibukkan yang melampau...  yer yer jer kan....tapi memang sibuk sangat dengan urusan kerja sekarang ni,....nak buka facebook pun kadang tak sempat apa lagi nak update blog....banyak sangat entri yang tertangguh....kalau ada masa akan masuk kemudian yer...walaupun semua tu dah lama keluar dari perut....dah jadi baja....hahahaha...awal October baru ni kami berdua dinner di TGI Friday, Wangsa Walk, Setiawangsa...tiba-tiba selera western datang macam tak tertahan....en.hubby layan jer la....
 
dah sampai cek menu laa kann...
 
 
 sambil tunggu foods sampai tengok hiasan dalaman restoran ni...not bad...cozy..relaxs...

 
 as usual...minuman sampai dulu....pineapple for me...watermelon stroberi for en.hubby...
 Starter....loaded chip nachos....aku memang suka sangat nachos sejak makan kat SINI tapi apa yag aku makan kat sini memang tak sesedap seperti di Wadihana ...
 
 Garlic Marinated Grill Lamb Chop untuk aku....nampak sedap sangat tapi pada aku kurengggg sikit...tak ada sos yang diberi...sos hanya ada di lamb tu jer....aku ni jenis orang melayu kalau makan nak kena kuah banyak...hihihi...
 
 Snapper Vera Cruzz untuk hubby....sedap katanyer...
 
 datang sama nasi ni....
 
 ini set yang lengkap...

 
 Selesai makan layan dessert plak.....molten coklat cake....hmmmm...memang meletop dalam mulut....sedapppp sangat....ada coklat cair dalam kek ni....dan kek masih panas....memang meleleh betullll.....anyway apa2 kek kalau dimakan ketika panas dengan coklat cair memang tangkap leleh punya.....

Keseluruhannya boleh dikatakan OK jer la....mungkin aku datang ni salah pilih menu kot....next time kena cuba menu yang lain plak...dari menu yang kami ambil hari ni memang tak 100% memenuhi selera aku....ok...byeeeeeeeee..............
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...